Events

Manon den Dunnen, Strategisch specialist digitaal , posted

Running Large Language Models locally 2/3

Featured image

In a series of 3 workshops we want to help you in setting up Ollama and running your local LLM’s. Being able to run a Large Language Model locally has a lot of advantages, next to not paying for a pro plan or API costs, it also means not sharing your chat data.

Thanks to recent developments ('quantization') we now have models like Mistral 8x7B that run on your laptop! There are also many products that support you in running, creating and sharing LLM’s locally with a command line, like the open source app Ollama.

Workshop 1/3 (April 17th); getting started
Workshop 2/3 (May 15th); making the most of Ollama on a variety of devices
Workshop 3/3 (June 19th); finetuning your LLM

Manon den Dunnen's picture Meet-up on May 15th
Naomi Vrielink, Projectmedewerker at Future City Foundation, posted

Slimme Stad Parade 23 mei 2024

Featured image

Er zijn zoveel smartcity-onderzoeken dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. En daarom brengen we op 23 mei 2024 in Utrecht alle bomen bij elkaar. Wil je weten welke innovatieve smartcity-onderzoeken er zijn die bijdragen aan een leefbare en slimme en sociale stad? Dan mag je de Slimme Stad Parade op 23 mei in het provinciehuis van Utrecht niet missen!

Tijdens dit unieke evenement krijg je de kans om kennis te maken met alle smartcity-onderzoeken in Nederland en Vlaanderen. Ontdek welke slimme wetenschappelijke onderzoeken er zijn voor het sociaal domein en hoe we de verstedelijkingsopgaven van de toekomst kunnen oppakken. En leer wat digitalisering en technologisering betekent voor de maatschappelijke opgaven van vandaag.
Dus, wil je weten welke smartcity-onderzoeken er zijn die bijdragen aan een betere wereld? Wil je het hele bos kunnen overzien? Kom dan naar de Slimme Stad Parade op 23 mei in het provinciehuis van Utrecht en laat je inspireren!

Programma (wijzigingen voorbehouden):

Programma (wijzigingen voorbehouden): 
10.00 – Inloop

10:30 – Welkom bij de Slimme Stad Parade

10:40 – Dank voor de gastvrijheid

10:50 – Welkom in de Provincie Utrecht bij de Data en Kennishub Gezond Stedelijk Leven – Henri de Ruiter (DKH Gezond Stedelijk Leven)

11:00 – Pauze en zaalwissel

11:05 – 11:45 – Verdieping
In de Verdiepingszaal gaan we dieper in op de volgende stap van pitches 11, 12, 13 en 14. We focussen in dit blok op het thema bestuur en organisatie.

11:05 – Monitoringsprogramma Cartesius – Pitch 1 – Marije Lammers (Universiteit Utrecht)
Het monitoren van de effecten van interventies in de leefomgeving (fysiek, sociaal en zorg) op de gezondheid en het welzijn van bewoners in Cartesius, een gebied waar ontzettend veel belangrijke thema’s samenkomen (beweging, voeding, duurzaamheid, sociale cohesie etc.), maar ook waar veel verschillende partijen en expertises samenkomen op het gebied een gezonde leefomgeving. En waar de effecten van interventies en ontwerpkeuzes uitgebreid gemonitord gaan worden, als opzet voor een landelijk monitoringsprogramma.

11:20 – Emeralds: Extreme-scale Urban Mobility Data Analytics as a Service – Pitch 2 – Sascha Hoogendoorn-Lanser MICD (TU Delft)
Steden beschikken vaak over veel gegevensbronnen over verkeersopstoppingen. De verwerking, analyse en het gebruik (bijv. voor context-afhankelijke voorspelling) wordt echter belemmerd door het gebrek aan toepasbare methoden en extreme dataverwerkingstools. EMERALDS zal deze uitdaging aangaan.

11:35 – GROUNDED in de Kien: Stadscampus Deventer – Pitch 3 – Meike Heijenk (Saxion)
De SPRONG-groep GROUNDED van lectoren van Saxion en De Haagse Hogeschool richt zich op het samengestelde, elkaar versterkende, inzicht van boven- én ondergrond. Van wonen en werken én de grond daaronder die we gebruiken voor landbouw, kabelwerk en opslag (legaal en illegaal). Informatie die antwoorden geeft op urgente vraagstukken voor steden en dorpen, ons omgaan met het klimaat en de ruimte voor duurzame energie, natuur en recreatie.

11:50- Pauze en zaalwissel 

12:05 – 12:50 – Verdieping
In de Verdiepingszaal gaan we dieper in op de volgende stap van pitches 1, 2 en 3. We focussen in dit blok op het thema betere leefomgeving door gebruik van data.

12:05 – Inwoners betrekken bij hun leefomgeving door het gebruik van een digital twin – Pitch 4 – Arjun Snoep-Dellema (Gemeente Arnhem)
Binnen de gemeente Arnhem is onderzocht hoe digital twin toepassingen (bv. Virtual Reality of ArcGIS) ingezet kan worden bij projecten binnen de fysieke leefomgeving met burgerparticipatie. We zijn bij drie verschillende projecten aangesloten om de verschillen op het gebied van mobiliteit, woningbouw en vergroening via digital twin toepassingen beter inzichtelijk te maken aan inwoners. De hoofdvraag van het onderzoek luidt: In hoeverre zorgt het inzetten van digital twin toepassingen voor toegevoegde waarde binnen projecten van de gemeente Arnhem, en in het bijzonder bij projecten binnen de fysieke leefomgeving met een participatietraject?

12:20- Digital Society and the Quality of Urban Space – Pitch 5 – Paul Rutten (Hogeschool Rotterdam)
In het project Digital Society and the Quality of Urban Space staat de vraag centraal welk digitalisering heeft op de kwaliteit van leven in steden? Hoe beïnvloedt digitalisering gebruik en inrichting van stedelijke ruimte? Welke impact heeft digitalisering op publieke waarden in de stad? Hoe verschillen publieke digitale diensten daarin van commerciële? Wat is de rol en betekenis van bewoners en lokale overheden? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor de toekomst?

12:35- Fijnstofonderzoek met scholieren op de snuffelfiets – Pitch 6 – Dorien Dorresteijn (GLOBE Nederland)
GLOBE Nederland zet projecten op, zodat leerlingen van middelbare scholen door heel Nederland meten aan hun leefomgeving. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van de snuffelfiets om de fijnstof in kaart te brengen. In de provincie Utrecht doen al 22 scholen mee. We werken bij dit project samen met het RIVM en verschillende gemeentes en provincies, waaronder de provincie Utrecht.

12:50 – Netwerklunch

13:30 – Lezing na de lunch: Zo gebruik je kennis in je organisatie
Met ruim 10 jaar ervaring bij het Groene Brein weet Antoine Heideveld ondertussen wel hoe je wetenschap en onderzoek kan toepassen in je organisatie. Die inzichten deelt hij met ons.

14:00 – Pauze en zaalwissel

14:10 – 15:10 – Verdieping
In de Verdiepingszaal gaan we dieper in op de volgende stap van pitches 4, 5 en 6. We focussen in dit blok op het thema betrekken van belanghebbenden.

14:10- Digitale veiligheid van smartcitysystemen – Pitch 7 – Willem Bantema (NHL Stenden Hogeschool)
Hoe digitaal veilig zijn gemeentelijke smart city toepassingen en welke concrete oplossingen en oplossingsrichtingen dragen bij aan het verbeteren van de digitale veiligheid van deze toepassingen?

14:25 – AI Compass: Adaptive Intelligence in Crowd Crisis Management through Al-Human Coordination and Ethical Practice – Pitch 8 – Sascha Hoogendoorn-Lanser MICD (TU Delft)
De combinatie van complexiteit, tijdsdruk en morele beslissingen is een flinke uitdaging in crisissituaties. Ai heeft een enorm potentieel om beslissingen bij crowd crises te ondersteunen. Het AI-COMPASS consortium, onder leiding van TU Delft, ontwikkelt real-time ondersteuningssystemen die rekening houden met context, gedrag en waarden.

14:40 – Moral Smart City – Pitch 9 – Jeroen de Vos (Fontys)
We bouwen in het Moral Smart City onderzoek aan een genuanceerde strategie om een breed debat te voeren over Slimme Stedelijke ontwikkelingen en inclusieve besluitvorming te bevorderen. Dit doen we door stedelijke ethische commissies, burgerparticipatie, lokale bestuursorganen en mediaorganisaties uit zeven Nederlandse steden aan elkaar te koppelen. We focussen hierbij op journalisten in –met name lokale – media willen graag de rol van ‘vierde macht’ vervullen rondom techno-ethische thema’s, maar vooralsnog ontbreekt het hen aan handvatten om dit op een meer verdiepende publieksgerichte manier te doen.

14:55 – AI ELSA-Lab Noord-Brabant – Pitch 10 – Ben Kokkeler (Avans Hogeschool)
Het AI ELSA-Lab Noord-Brabant is een innovatief samenwerkingsplatform waarin we toegepast onderzoek verrichten en kennis ontwikkelen met de burger, overheidsorganisaties en ondernemers als middelpunt. Het is een is een internationaal beproefde en wetenschappelijk onderbouwde methode om de ethische, juridische én maatschappelijke impact van concrete technologische toepassingen integraal te beoordelen. Deze geïntegreerde manier van kijken brengt kansen en risico’s in beeld, tijdens het ontwikkelproces en tijdens de invoering van AI toepassingen. Het disruptieve karakter van AI vraagt om nieuwe manieren van samenwerken. Hoe pak je dat als gemeente verantwoord aan in samenspel met burgers en ondernemers?

15:10 – Pauze en zaalwissel

15:25 – 15:25 – Verdieping
In de Verdiepingszaal gaan we dieper in op de volgende stap van pitches 7, 8, 9 en 10. We focussen in dit blok op het thema ethiek.

15:25 – Citizen Science projecten in de provincie Utrecht – Pitch 11 – Arjen Hof (Good City Sense)
De provincie Utrecht is koploper als het gaat om citizen science projecten, zoals Snuffelfiets, Telraam en Pientere Tuinen. In het onderzoek combineren we de ervaringen uit deze projecten tot een integrale aanpak.

15:40 – LIVE – Pitch 12 – Leon Hendriks (AeroVision)
Project LIVE heeft onderzocht en aangetoond dat door het combineren van diverse data een integraal beeld ontstaat dat helpt bij de besluitvorming. Door (beoogde) aanpassingen en scenario’s in de fysieke leefomgeving vooraf zichtbaar te maken in een 3D-omgeving, kan de impact op de leefbaarheid, waterhuishouding, biodiversiteit en zelfs woongeluk in beeld worden gebracht. Een slimme tool om afgewogen de juiste beslissingen te nemen en elke vierkante meter optimaal te benutten.

15:55 – De slimme, duurzame stad in beeld – Pitch 13 – Mike van Dijk en Sonja Hulshoff ( Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Hoe operationaliseren we de blauwdruk van de G40 Smart City Groep ‘Slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing’ naar een integraal dashboard van een stad, gebied of opgave? Slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing raakt meerdere domeinen: ruimtelijke ontwikkeling/inrichting, wonen, energie, verkeer en mobiliteit, gezondheid, bouw, logistiek etc. Ieder domein kent zijn ambities, doelstellingen, indicatoren, richtlijnen, en data. Maar welke indicatoren zijn echt van belang voor besluitvorming van gemeenten en laten zien hoe een stad functioneert? Welke data, interoperabiliteit, informatie en toepassingen helpen bij het inzichtelijk maken en realiseren van de doelen op straat? Welke stad of gemeente kun je zijn? Het DMI-ecosysteem onderzoekt hoe dit beeld te operationaliseren.

16:10 – Dit was de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ – Pitch 14 – Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation)
Na 5 jaar samenwerken wordt de City Deal in 2024 afgerond. Wat zijn de resultaten en hoe worden die geborgd in het DMI-ecosysteem?

16:25 – Afsluiting en einde

16:30 – Netwerkborrel
 
__________________________________________________
Datum: 23 mei 2024, 10.00 – 17.00 uur (inloop 10.00- 11.00 uur).
Locatie: Provinciehuis Utrecht
Kosten: Deelname aan de Slimme Stad parade is gratis

Meld je hieronder aan:

Meet-up on May 23rd
Wouter Mulders, Communications Coordinator at Drift, posted

Online Just Sustainability Transitions Course

Featured image

Do you believe, like us, that sustainability and social justice are key to fundamental change? ‘Just Sustainability Transitions’ is a six-month online course that provides the tools and inspiration you need to create your own transition strategy. This year, we're organising a third edition!

The Just Sustainability Transitions peer-learning course draws from our latest action research insights on justice, sustainability transitions and social innovation. This is the third year we are organising this course, which brings you best practices and personal experiences we gathered during our work on transition processes in different settings and countries – in Europe and across the globe.
 
How can we facilitate and accelerate societal transformation? And how can we really bring in diverse allies to drive systemic change? This course helps you find answers to such questions by combining state-of-the-art research with deep critical reflection and applied action learning. We provide a diversity of perspectives that help you discover what works for you.

Special attention is given to tools and methods with which you can organise a process of transition in your area, organization or sector.
 
Your guides on this journey will be young and more seasoned DRIFT experts, all active in transitions research, (government) consultancy and education. They specialise in diverse domains such as climate policy, energy, agro-food, inclusiveness & participation, sustainable urbanism and the circular economy.

https://drift.eur.nl/courses/just-sustainability-transitions-course/

Illustration by Maria Fraaije

Wouter Mulders's picture Masterclass / workshop from May 23rd to Oct 10th
Highlight from Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Data Dilemma's: De Voedseltransitie

Featured image

Er komt weer een Data Dilemma's event aan! Ook de voedseltransitie brengt data dilemma's met zich mee. Één van de duurzame ambities in de Metropoolregio Amsterdam is bijvoorbeeld een lokale, transparante voedselketen. Maar; wat is lokaal? Wat is duurzaam? En hoe gaan we om met data in de voedselketen? Er zullen deze middag sprekers aan het woord komen die vanuit verschillende invalshoeken naar data en voedsel kijken.

Kees-Willem en Jan Wester: Lokaal en duurzaam inkopen en de Agrifood Data Common
Kees-Willem Rademakers, docent en onderzoeker aan de HvA, en Jan Wester, directeur BDVC en kwartiermaker DVC Agri&Food, zullen deze editie van Data Dilemma's aftrappen. De Hogeschool en Universiteit van Amsterdam hebben de ambitie om hun voedsel voor kantines lokaal en duurzaam te gaan inkopen. Dit vraagt om robuuste en transparante lokale voedselketens waar true cost pricing integraal onderdeel van uit maakt. De ontwikkeling van een gemeenschappelijke Agrifood Data Common stelt bedrijven in de korte voedsel keten data in eigen beheer uit te wisselen. Kees-Willem zal ons meenemen in de dilemma’s waar je bij het inkoopbeleid tegen aan loopt en Jan voegt daar dilemma’s rond leveringszekerheid en voedselveiligheid aan toe en bespreken we hoe de Agrifood Data Common daar bij kan helpen.

Lenno Munnikes: De Supermarkt van de Toekomst
Lenno Munnikes, directeur-bestuurder van de Flevo Campus, houdt zich al lang bezig met het onderwerp voedsel. De Flevo Campus houdt zich bezig met stedelijke voedsel vraagstukken vanuit het perspectief van de consument. Almere is het Living Lab van de de Flevo Campus. Een van de projecten waar ze zich mee bezig houden is De Supermarkt van de Toekomst, waarbij ze kijken hoe ze meer lokale producten in de supermarkt kunnen krijgen. Maar wat betekent lokaal? En is lokaal ook echt duurzamer en gezonder?

Het derde onderwerp en spreker wordt binnenkort bekendgemaakt!

Agenda

  • 15:30-15:45 Inloop
  • 15:45-15:55 Welkom en introductie door Amsterdam Smart City
  • 16:00-17:00 Inhoudelijk programma met de Hogeschool van Amsterdam, Big Data Value Center, Flevo Campus, & meer!
  • 17:00-17:30 Q&A en panel discussie
  • 17:30-18:00 Wrap-up en drankjes

Locatie

Wordt binnenkort bekendgemaakt! (Amsterdam)

Over Data Dilemma’s

Vier keer per jaar onderzoeken we de mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, met de nadruk op verantwoorde digitalisering. Het doel is om data te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken, maar wat gebeurt er met alle data die wordt verzameld? Welke dilemma’s komen we tegen als we (persoonlijke) data verzamelen om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn van belang voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Het Amsterdam Smart City netwerk wilt graag met je verkennen welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data.

Amsterdam Smart City's picture Meet up on May 30th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

PublicSpaces conferentie 2024

Featured image

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema 'Taking Back the Internet'. Het tweedaags programma vindt plaats in Pakhuis de Zwijger. Via panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur banen we ons een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen. 

> Taking Back the Internet!

Anno 2024 is het gros van digitale diensten en platforms in handen van enkele commerciële Big Tech bedrijven. Deze centralisatie van macht is niet in lijn met hoe het internet ooit bedacht is en zorgt zelfs voor maatschappij-ontwrichtende problemen. Van privacyschending en van beïnvloeding van verkiezingsuitslagen tot discriminatie door bevooroordeelde algoritmes: het monopolie van Big Tech raakt iedereen. 

Hoe herwinnen we - als burgers, organisaties en overheden - de controle op onze data en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, gebruik en beheer van digitale hulpmiddelen en platforms. Tijdens de conferentie gaan we daarom met sprekers, publiek en kunstenaars in gesprek over eigendom van data, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden. 

Programma
Het complete programma wordt in de komende weken bekend gemaakt, maar de eerste namen zijn al bekend! Staatssecretaris Alexandra van Huffelen zal de conferentie openen. Futurist Karen Palmer verzorgt de opening keynote, en econoom Francesca Bria neemt ons mee in een Europese strategie voor het ontwikkelen van een ethische digitale economie. Verwacht ook bijdragen van Luna Maurer, Mieke van Heeswijk, Bert Hubert, Kumbale Musavuli, Paolo Cirio, Nanda Piersma, Roos Groothuizen, Nastia Cistakova, Astrid Poot, Paul Keller, Toshi Reagon, Julia Janssen, Jan Zuiderveld, The Hmm, Sebastian Lasse, Marlijn Gelsing, Maaike Okano-Heijmans, Reijer Passchier, Tamara van Zwol, Lashaaawn, Benjamin Fro, Marleen Stikker, en vele anderen. 
De conferentie wordt dit jaar gemodereerd door Roland Duong en Abdo Hassan. 

Waar? Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Wanneer? Donderdag 6 juni & vrijdag 7 juni 2024

Teska Drosten's picture Conference from Jun 6th to Jun 7th
Liza Verheijke, Community Manager at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Symposium Smart Education

Featured image

Op vrijdag 7 juni 2024 organiseert het Smart Education Lab van de Hogeschool van Amsterdam een symposium dat in het teken staat van digitale middelen voor het onderwijs.

Vijf jaar geleden is binnen de Faculteit Onderwijs en Opvoeding, het Smart Education programma opgezet. Dit programma onderzoekt hoe AI en andere digitale technologieën het onderwijs kunnen verbeteren, door verschillende projecten en netwerkactiviteiten, zowel binnen het eigen onderwijs als samenwerkingen met partners.

Tijdens dit symposium delen we de onderzoekresultaten, verzorgen wij verschillende workshops en kun je kennismaken met de mensen die er aan werken.

Voor de keynote hebben we een intrigerende gastspreker in huis gehaald. Prof. dr. Frank van Harmelen is een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van AI. Met zijn jarenlange ervaring neemt hij ons mee in de brede wereld van deze technologie.

Liza Verheijke's picture Conference on Jun 7th
Manon den Dunnen, Strategisch specialist digitaal , posted

Running Large Language Models locally 3/3

Featured image

In a series of 3 workshops we want to help you in setting up Ollama and running your local LLM’s. Being able to run a Large Language Model locally has a lot of advantages, next to not paying for a pro plan or API costs, it also means not sharing your chat data.

Thanks to recent developments ('quantization') we now have models like Mistral 8x7B that run on your laptop! There are also many products that support you in running, creating and sharing LLM’s locally with a command line, like the open source app Ollama.

Workshop 1/3 (April 17th); getting started
Workshop 2/3 (May 15th); making the most of Ollama on a variety of devices
Workshop 3/3 (June 19th); finetuning your LLM
https://www.meetup.com/sensemakersams/events/299714048/

Manon den Dunnen's picture Meet-up on Jun 19th
Naomi Vrielink, Projectmedewerker at Future City Foundation, posted

Excursie naar Sittard-Geleen en Heerlen – 20 en 21 juni

Featured image

Op 20 en 21 juni reizen we af naar het zuiden om daar van Sittard-Geleen en Heerlen te leren. Ervaar in Heerlen en Sittard-Geleen hoe de slimme stad in de praktijk toegepast wordt en waar deze slimme toepassingen het fysieke en sociale domein verbindt.

In Sittard-Geleen zie je hoe zij in hun proeftuin Zeeheldenbuurt in gesprek gaan met de inwoner over activiteiten en bewegen. In Heerlen-Noord leren we van de stappen die worden gezet in een van de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid op gebied van kansengelijkheid. En bij de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen gaan we in gesprek over hoe onderzoek en organiseer je samen met diverse partijen digitalisering enerzijds op gebied van circulariteit, anderzijds in het kader van bestaanszekerheid en particpatie. De gebundelde kennis van data science en mensgerichte Artificial Intelligence (AI) leidt tot nieuwe slimme digitale ontwikkelingen en diensten, die de kwaliteit van leven verbeteren.

Conceptprogramma
Dag 1: Proeftuin Zeeheldenbuurt Sittard-Geleen
Met de proeftuin Zeeheldenbuurt speelt de gemeente Sittard-Geleen in op drie thema’s, (Smart City, Participatie en Klimaat adaptatie). Samen met buurtbewoners en vakspecialisten (extern en intern) zijn ze in één buurt aan de slag om een betere toekomstbestendige leefomgeving te creëren en ontmoeting te stimuleren.
De gemeente luistert aan de hand van ‘slimme’ toepassingen naar de inwoner, houdt 0-metingen en monitoren, werkt aan een Digital Twin meetnetwerk en bekijkt dit alles gezamenlijk door de glazen van VR-brillen.
Kortom: Hoe kun je in deze buurt samen een Klimaatbestendige betere leef en ontmoet- omgeving creëren? Welke lessen leren we hier? Wat vinden de buurtbewoners van deze aanpak?

Dag 2: Van de Brightlands Smart Services Campus naar Heerlen – Noord
We starten deze dag in de Brightlands Smart Services Campus met twee parallelle tracks na een gezamenlijke aftrap over hoe de Brightlands Smart Services werkt.

Circulaire track 
CollaborAll/Monady laten aan de hand van de transformatie van het voormalige DSM-hoofdkantoor in Heerlen zien hoe hun Circulaire Build Hubs werken. De Circulaire Build Hub zorgt ervoor dat al die individuele partijen met elk hun eigen informatie, specialistische inzichten, data, specificaties etc. op een makkelijke en betrouwbare manier naar dezelfde fysieke en digitale werkelijkheid kijken én handelen. De Circulaire Build Hub voorkomt onduidelijkheid, missers, onnodig werk, uitlopende planningen en onnodige kosten, vermindert risico’s en zorgt ervoor dat alle informatie in samenhang beschikbaar is. Dit bevordert efficiëntie en draagt bij aan de overgang naar een circulaire economie door duurzaam materiaalgebruik.

Sociale track 
De Brightlands Smart Services Campus huisvest het ELSA Lab armoede en schulden. Dit lab richt zich op het voorkomen van geldproblemen, de bestrijding van schulden en armoede én het verbeteren van de financiële gezondheid. Leer wat hier wordt gedaan op gebied van AI en wat nu al de opbrengsten zijn. Daarna horen we van het Atelier Sociaal Domein van HS Zuyd hoe zij ervaringskennis hoe een samenwerking met ervaringsdeskundigen, onderwijs en onderzoek zorgt voor een betere match tussen vraag en aanbod.

Heerlen- Noord
In de middag bezoeken we Heerlen-Noord, waarin het sociaal en fysiek domein weer samenkomen. We maken een wandeling door een stukje Heerlen-Noord en bezoeken de Sjpruutshop. Een plek waar ouders van pasgeborenen gratis spullen kunnen halen voor de baby en voor de gemeente een vindplaats van de mensen voor wie we aan de slag zijn. Vervolgens lopen we via een opgeknapte kerk (tot limburgs archief), door een tweetal wijken (horende tot de armste wijken van het land). We leren hoe verduurzaming, renovatie tegen de achtergrond van het willen behouden van uniek cultureel erfgoed, namelijk de mijnwerkerswoningen samenkomen.
_______________________________________________________________
Datum:  20 en 21 juni 
<strong>Tijd:</strong> 10.00 – 17.00 uur
<strong>Locatie:</strong> Sittard-Geleen, Brightlands Smart Services Campus en Heerlen- Noord

Meld je hieronder aan:

Meet-up from Jun 20th to Jun 21st
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Make-athon Modulair bouwen

Bij BouwLab geloven we in “learning by doing”. Wil jij door actief aan de slag te gaan alles leren over modulaire bouw? In de Makeathon: Modulair Bouwen werk je in een team van mensen uit verschillende disciplines en met diverse ervaring aan oplossingen voor uitdagingen binnen de modulaire bouw.

Wat is modulaire bouw?
Modulaire bouw is een techniek die steeds vaker wordt toegepast. Modulariteit, prefab en geïndustrialiseerde bouw zijn hierbij aan elkaar verwant. In tegenstelling tot de meer traditionele bouw wordt bij modulaire bouw de constructie opgebouwd uit elementen afkomstig uit de fabriek. Volgens velen is dit een snellere, betaalbaardere en duurzamere manier van bouwen.

Wat gaan we doen tijdens deze Makeathon?
Hebben we met modulaire bouw de nieuwe toekomst van de bouw te pakken? Of zijn er nog allerlei uitdagingen die grootschalige introductie in de weg staan? Dit zijn de onderwerpen waar we tijdens de Makeathon mee aan de slag gaan. We gaan op zoek naar oplossingen op gebied van standaarden en uitwisselbaarheid, materiaalkeuzes, design, constructie en veiligheid, wettelijke beperkingen, financiële gevolgen en meer.
In 2 dagen tijd gaan 10 teams de uitdaging aan om één of meerdere cases uit te werken. De cases hebben verschillende focusgebieden: betaalbaarder, duurzamer en innovatiever. Tijdens de Makeathon krijg je meerdere masterclasses door experts op het gebied van agile werken, parametrisch ontwerp, houtbouwsystemen, TCO, digitale productietechnieken, circulaire materialen en digital twinning. De opgedane kennis kun je in de cases direct toepassen!

Welk team komt met de beste oplossing?
Aan het eind van de Makeathon preseren de groepen hun case en het concept voor de oplossing. De oplossingen worden beoordeeld door een vijfkoppige vakjury uit verschillende disciplines. Het team met het beste idee gaat natuurlijk naar huis met een mooie prijs!

Voor wie is de Makeathon interessant?
De Makeathon is bedoeld voor bedrijven, ambtenaren, studenten, docenten en andere stakeholders. We beperken ons zeker niet alleen tot de bouwsector; ook kennis uit bijvoorbeeld de maakindustrie, de creatieve sector en hightech kan een grote bijdrage leveren.

Waarom meedoen?
De uitdagingen in de bouw zijn gigantisch. In deze tweedaagse pressure cooker komt heel veel aan bod, zoals:

  • Stoomcursus nieuwe technologie in 2 dagen met masterclasses die ertoe doen;
  • (Nieuwe) kennis direct toepassing in de praktijk;
  • Werken in multidisciplinaire teams, dus ervaring opdoen met nieuwe vormen van samenwerking en je netwerk uitbreiden;
  • Meewerken aan complexe uitdagingen in de bouw

Schrijf je in voor 1 juni 2024!
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze Makeathon. We kijken naar een goede samenstelling van de teams om de beste resultaten te behalen. Inschrijving betekent dus niet automatisch dat je meedoet. Na de inschrijftermijn worden de teams bekendgemaakt. Zit je er niet bij? Dan kan je op de wachtlijst geplaatst worden.

Masterclass / workshop from Jul 4th to Jul 5th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

C the Future

Featured image

Wij de 3D Makers Zone, Bouwlab R&Do, MAAK Haarlem en Gemeente Haarlem zijn de initiatiefnemers van het C-district in Haarlem en nodigen je uit om samen met ons te bouwen aan een innovatieve, digitale en circulaire regio. Het C-district is volop in ontwikkeling. Om deze ontwikkeling vorm te geven, richten we ons op een concreet evenement waarin we al in 2024 samen kunnen werken: C The Future.

En dat doen we graag samen met jou. C The Future is hét tweedaagse evenement waar technologie, digitalisering, circulariteit, leren en innovatie samenkomen.

Hier kunnen bedrijven, onderwijsinstellingen en bewoners uit de regio kennismaken met de nieuwste toepassingen en producten. Je kunt in contact komen met de nieuwste technologieën en deelnemen aan het Skills-ontwikkelingsprogramma van de Smart Makers Academie, waar nieuwe makers, techneuten en pioniers worden opgeleid. Ontdek welke ontwikkelingen, mogelijkheden en innovaties relevant zijn voor de directe omgeving, de stad en de regio. Samen dragen we bij aan de ontwikkeling van kennis en werkgelegenheid, en een duurzame economie door bedrijven te betrekken bij de regionale uitdagingen en hun eigen bestaansrecht.

We richten dit evenement in op basis van de vijf landelijke transitieagenda’s voor een circulaire economie:

  • Bouw
  • Biomassa en voedsel
  • Maakindustrie
  • Kunststoffen
  • Consumptiegoederen

Innovatie, vaardigheden en digitalisering vormen de rode draad.
 
Vrijdag 4 oktober is gericht op de bedrijven (klein, midden- en grootbedrijf), overheden en kennisinstellingen.

Zaterdag 5 oktober is bedoeld voor inwoners uit de regio die de rol van leerling, werknemer en consument vervullen.

Schrijf je nu in via onze website en neem deel!

Conference from Oct 4th to Oct 5th